Cognitieve Gedragstherapie (CGT)
Cognitieve gedragstherapie, de therapie die werkt
Ben je bang in het donker, voor honden of bijvoorbeeld in kleine ruimtes? Moet je steeds je handen wassen of dingen tellen voor je weer verder kunt? Word je te snel boos? En is je klacht zo hevig dat je niet meer goed functioneert in het dagelijks leven?
Samen met een therapeut ga je kijken in hoeverre jouw angst reëel is. Je zoekt je denkfouten op en buigt deze om naar helpende gedachten, die je een rustig gevoel geven in de voorheen spanning gevende situatie.
Voor het slagen van de therapie is het ook belangrijk dat je vertrouwen hebt in je therapeut. Bij cognitieve gedragstherapie gaat het om een open en gelijkwaardige relatie. De therapeut werkt nauw met je samen om tot verbetering van je klachten te komen. Hij of zij probeert zo direct en zo concreet mogelijk aan te sluiten bij jouw problemen en laat je er zelf aan werken met huiswerkopdrachten.
De effectiviteit van cognitieve gedragstherapie is gebleken uit wetenschappelijk onderzoek. Behandelingen zijn klacht- of probleemgericht en duren over het algemeen kort. Het gaat vooral over moeilijkheden die nu spelen en veel minder over problemen die in het verleden hebben bestaan. De meeste behandelingen bestaan uit 5 tot 15 bijeenkomsten. Bij ernstigere problemen neemt het aantal bijeenkomsten uiteraard toe. Je spreekt met je therapeut de duur van de therapie af (Bron: www.vgct.nl).