Psychomotorische therapie (PMT)

”Bewegen om een doel te bereiken!”

Psychomotorische therapie (PMT) is een therapie waarbij kinderen leren en ontdekken door doen en ervaren. Bij PMT leren kinderen en jongeren hun gevoelens, gedachten en gedrag te herkennen door middel van spel en bewegen. Al doende doen ze in oefensituaties nieuwe ervaringen op dat ze kan helpen bij hun moeilijkheden. PMT wordt voornamelijk individueel aangeboden, maar ook in (kleine) groepjes of met het gezin is mogelijk. Voorbeelden van thema’s zijn grenzen, impulscontrole en weerbaarheid. Een doel zou bijvoorbeeld kunnen zijn: ‘Ik wil leren omgaan met boosheid’ of; Ik wil leren nee te zeggen als iemand iets vraagt’.

De therapie bestaat uit een combinatie van doen, ervaren en erover praten. De psychomotorisch therapeut biedt het kind oefenmogelijkheden op zijn niveau en zal voornamelijk positief gedrag bekrachtigen. De positieve ervaringen motiveren het kind om ook buiten de therapieruimte het nieuwe gedrag te laten zien.

Ervaringsverhalen
”Nienke (14) heeft moeite om nee te zeggen en voor zich zelf op te komen. Ze vindt het vervelend dat ze in de klas haar mening niet durft te geven. In de psychomotorische therapie is door middel van spel gewerkt aan Nienke haar weerbaarheid zodat Nienke vertrouwen kreeg in haar zelf. Door middel van opdrachten voor school heeft Nienke meer zelfvertrouwen gekregen.”

”Tom heeft last van onvoorspelbare woede aanvallen. Hij begrijpt niet dat hij plotseling enorm woedend kan worden. Tom heeft nooit geleerd om aandacht te besteden aan signalen van zijn lichaam. In de PMT activiteiten leert Tom om oplopende woede en spanningssignalen te herkennen, waardoor hij vervolgens leer om een woede aanval te voorkomen.”

Informatie
De Nederlandse Vereniging voor Psychomotorische Therapie maakt deel uit van het door de overheid ingestelde cluster ’ vaktherapeutische beroepen’. De NVPMT is aangesloten bij de Federatie voor Vaktherapeutische Beroepen (FVB). Hierbij zijn ook aangesloten: beeldend therapeuten, danstherapeuten, dramatherapeuten en muziektherapeuten.

Voor meer informatie kunt u terecht op www.pmtinfosite.nl of op https://www.nvpmt.nl/?page=61942